Araba Neden Çok Yakar ? Sebepleri Nelerdir ?
Araba neden çok yakar ? Aracım çok yakıyor diyorsanız bu yazımızı okumalısınız .Bu yazımda sizlere yakıt ekonomisi için birkaç tüyo vereceğim. Yakıt ekonomisi için ilk olarak motorun yağ kontrolü çok önemlidir .Eski bir yağ yakıt ekonomisini olumsuz yönde etkileyebilir.
Gerekmedikçe klimaların ve camların açılması aerodinamik dengesini bozduğu için yakıt ekonomisini olumsuz etkileyebilir .
Araba Neden Çok yakar ? diyorsanız Lastiklerin hava basıncının kontrol edilmesi daha ekonomik yakıt kullanımı sağlar.
Araç makul bir hızda kullanılmalıdır . Ani fren ve hızlanmalardan kaçınmalıyız , gaza ve frene çok yüklenmek ve fren ayarlarını yaptırmamak yakıt ekonomisini olumsuz etkileyecektir .
Araçta gereksiz yük ve eşya bulundurmak aynı şekilde olumsuz etkenlerden biridir . Örneğin Araç üstü bagajlar artan hava direnci nedeniyle yakıt tüketimini yaklaşık 100 km ‘de 1 litre arttırır. bu nedenle gerekmediği durumlarda kullanılmaması gerekir.
Çok yoğun ve ilerlemeyen trafikte motorun durdurulması olumlu bir davranıştır ayrıca araçta mutlaka önerilen tipte yakıt ve lastik kullanmalıyız bunlar da yakıt ekonomisini olumlu etkileyecektir .
Vites araç hız kazanmaya başladığında yükseltilmelidir yani devrinde araç kullanılmalıdır , bu da yakıt tüketimini olumlu etkileyecektir.
Şimdi aracın fazla yakıt yakmasının bu nedenlerini ve fazlasını başlıklar altında toplayarak özetleyelim..
ARABA NEDEN ÇOK YAKAR ARAÇLARIN FAZLA YAKIT YAKMASININ NEDENLERİ
- SÜRÜCÜYE BAĞLI SEBEPLER
Araba Neden çok yakar ? sorusunun bir sürü cevabı vardır fakat bunların bizle ilgili olanları Örneğin:
- Hummalı sürüş stili, ani kalkış , ani hızlanış gibi davranışlar
- İstikrarsız , bir hızlı bir yavaş araç kullanmak
- Aracı uygun devir ve uygun viteste kullanmamak
- Araca fazla yük yüklemek
- İlave bagaj , kayak tutucular takmak
- Yüksek hızlarda seyrederken camları açmak
- Klimayı çalıştırmak
2. MOTORA BAĞLI SEBEPLER
- Hava filtresinin kirlenmiş olması
- Manuel jikleli araçlarda jiklenin takılı olması
- Rölanti ayarının bozuk olması (yüksekse)
- Bujilerin iyi ateşleme yapmaması
- Motor yağının incelmesi (özelliğini kaybetmiş olması)
3. ARACA BAĞLI SEBEPLER
- Fren ayarının sıkı olması.
- Lastik havalarının normal değerinden az olması.
- Debriyaj balatasının (aşınmış , yağlanmış )kaçırması.
İYİ BİR YAKITTA ARANAN ÖZELLİKLER
- Benzin ise uçucu özelliği yüksek olmalı
- Oktan sayısı yüksek olmalı
- Ateşleme sırasında yüksek yanma özelliği olmalı
- Kurşun ve kükürt oranları olabildiğince düşük olmalı
- Motor vuruntulu çalıştırılmamalı
- Çevreye zarar vermemelidir
- Yanma özelliği ve kalitesi yüksek olmalı Bu nedenlerden dolayı aracınıza yakıt alırken bilinen ve güvenilir yerlerden katkısız yakıt almalısınız.
EKONOMİK BİR SÜRÜŞ İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER
Ekonomik sürüş için ;
Aracın bakımları zamanında yaptırılmalıdır.ömrünü bitirmiş parçalar değiştirilmelidir.Fren ayarları kontrol edilmelir. Kaliteli yakıt kullanılmalıdır.
Motor çalıştırma aşamasında tam gaz vererek motoru ısıtmaya çalışmak motorun aşınmasını ve yakıt tüketimini arttırır.
SABİT HIZDA SÜRÜN,
Gereksiz bir şekilde hızlanma ve frenlemelerden kaçının. mümkün olduğu sürece en büyük viteste sürün. şehir trafiğinde, birçok hallerde 50km/h gibi düşük bir hızda dahi dördüncü vitese geçebilirsiniz. 50 km’den 80 km/saat’e kadar hızlarda 3. vitesteki yakıt tüketimi, 4. vitestekinden yaklaşık % 25 daha fazladır.
70 km’den 90 km/saate kadar hızlarda 4. vitesteki yakıt tüketimi, 5. vitestekinden yaklaşık %15 daha fazladır. Mümkün olduğu kadar erken, bir üst vitese geçin ve motor düzensiz çalışmadığı sürece vites küçültmeyin. 1 dk’dan fazla beklleyişlerde motorun stop edilmesine değer. Motorun 5 dk süreyle rölantide çalışması, yaklaşık 1 km sürüş yakıt değerine eşittir. Yeni nesil araçlarda bu işlem otomatik olarak (start-stop) yapılmaktadır.
EKONOMİK BİR SÜRÜŞ İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER
ARACINIZIN DEVİR SAATİNİ dikkate alarak sürüş, yakıt tasarrufu sağlamanıza yol açar.Mümkünse aracınızı her bir viteste düşük devir sayısı ile ( 2000-3000 devir/dakika arasında) ve sabit hızla sürün. Sık sık duruş ve kalkışlar yakıt tüketiminde büyük bir artışa neden olur( traik ışıkları, dur kalk yapılan konvoylar). Yolculuğunuzu iyi bir şekilde planlayarak kısa mesafeli ve konvoyla trafikte sürüşten kaçının. Önümüzdeki süreç şartlarını daima önceden kestirmek suretiyle gereksiz duruşlardan kaçının. Mümkün olduğu hallerde, iyi bir trafik akışına sahip olan yolları seçin.
Önünüzdeki araçla aranızda iyi bir emniyet mesafesi bulundurmak ve devamlı olarak şerit değiştirmemek suretiyle, fazla miktarlarda yakıt tüketimine neden olan sık sık frenleme ve gaz vermeden kaçının. Hız ne kadar yüksek olursa yakıt tüketimi, o kadar artar. Tam da süreçte çok daha fazla yakıt tüketirsiniz. Gaz pedalından ayağımı hafifçe çekilmesi bile büyük bir haz kaybı olmaksızın belirgin bir yakıt tasarrufu sağlar. Aracınızın azabın hızını ¾ oranında kullanmanız kayda değer bir zaman kaybolmadan yaklaşık %50 oranında yakıt tasarrufu sağlamanıza yol açar.
Gereksiz yük özellikle şehir trafiği gibi fazla gaz verilmesi gerektiği hallerde yakıt tüketimini artırır; 100 kiloluk bir yük şehir trafiğinde yakıt tüketimini 100 km’de 0.5 litre miktarını da arttırır taşıdığınız yükü azaltın. Araç üstü bagajlar ve kayak Tutucular artan hava direnci nedeniyle yakıt tüketiminin yaklaşık 100 km’de 1 litre miktarını arttırır gerekmedikleri zaman bunları sökün.
YAKIT TÜKETİMİ TASARRUFU İÇİN 3 ALTIN KURAL
- Yokuş aşağı inişlerde gaz verilmeden inilmeli ve vites boşa atılmamalıdır .
- Aracın vites değiştirmesi içim gaz pedalına nefes vermemiz gerekmektedir ki vitesi atabilsin .
- Aracın marşa basıldıktan kısa bir süre sonra hareket etmesi ve yoldayken aracın ısınması gerekmektedir.
İşte tüm bu tüyoları uyguladıktan sonra yakıt tüketiminiz minimuma inecek ve minimum yakıt ile uzun yollar katedebileceksiniz.